středa 24. září 2014

Tapioka

Nieje to tak dávno, čo som o existencii tapioky nemal ani potuchy.
Som rád, že moja nová práca so sebou prináša aj rozširovanie znalostí a obzorov.

Z tapioky sa dá pripraviť zdravý puding, palacinky, koláče, slané jedlá ale aj čaj či iné nápoje.

foto internet
Tapioka je škrobový výťažok z koreňa manioku. Jej domovom je severná Brazília, no vďaka dobyvateľom nových svetov sa dostala postupne do Afriky, Indie, na Filipíny a do Ázie.

Dá sa zohnať vo forme guličiek rôznych veľkostí, alebo ako prášok.

Je bezlepková s vysokým obsahom sacharidov. Ďalej obsahuje vlákninu, kyselinu listovú aj kyselinu pantotenovú.
Z minerálov vápnik, železo, mangán.
Je tiež zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Myslím, že tapioka je veľmi zaujimavá potravina a zaslúži si miesto v našom jedálničku :)

Informácie som čerpal z: http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5733/2 a http://en.wikipedia.org/wiki/Tapioca

Žádné komentáře:

Okomentovat